Zelo hitra dieta

Zelo hitra dieta? Ne, hvala!

Zgubite 5 kilogramov v 7 dnevih! Pripravite se na skok v kopalke v le 14 dnevih! Shujšajte v dobrem tednu! To je le nekaj izmed naslovov, ki nas vabijo k hitrim dietam, s pomočjo katerih naj bi v zelo kratkem času izgubili precejšnje število kilogramov. Zelo hitra dieta je nekaj, po čemer posegajo številne ženske, saj se nikakor ne morejo upreti vabilu, da bodo v pičlem tednu popolnoma oklesale svojo postavo. A kar se sliši preveč dobro, da bi bilo res, ponavadi ne drži.

Hitra dieta (ang. Crash Diet) prav gotovo ni dobra za naše zdravje. Vodi lahko do resnega pomanjkanja hranilnih snovi, izgube mišičnega tkiva ter počasnejšega metabolizma. Poleg tega novo pridobljene teže zagotovo ne boste obdržali. Še več, v rekordnem času boste vse kilograme (lahko še kakšnega dodatnega) spet pridobili nazaj. Razlog se skriva v tem, da pri takšni dieti sploh ne izgubljate maščob, ampak samo vodo in žal tudi mišice.

Zelo hitra dieta in njene pomanjkljivosti

1. Pomanjkanje ustreznih hranilnih snovi

Hitra dieta pomeni drastično zmanjšanje vnosa kalorij v telo. S tem se bo zmanjšalo tudi število hranilnih snovi, ki jih vaše telo nujno potrebuje za rast in razvoj ter pravilno delovanje. Pomanjkanje vitamina D, kalcija in fosforja lahko tako vodi do krhkih in šibkih kosti. Zaradi pomanjkanja vitamina B12 pa lahko pride do utrujenosti in anemije. Temu se lahko izognete prav z uravnoteženo dieto.

2. Izguba mišične mase

Hitra dieta ne pomeni izgubljanja maščob, kar naj bi bil cilj vsake diete. Na žalost pomeni le izgubljanje vode in mišičnega tkiva. Zato naj vas ne preseneti, če se boste počutili vedno šibkejši.

3. Prepočasen metabolizem

Metabolizem določa, koliko kalorij na dan boste pokurili. Na hitrost metabolizma vplivajo tudi starost, spol in geni, še posebej pa na počasnejši metabolizem vpliva hitra dieta. To je posledica tega, da s hitro dieto izgubljate mišično maso, pa tudi pomanjkanja ščitničnih hormonov.

Hujšajte zmerno in vztrajno

Zaradi vseh predstavljenih pomanjkljivosti vam priporočamo, da si rečete: »Hitra dieta? Ne, hvala!« Takšna dieta bo res vodila v hitro izgubo kilogramov, a rezultati bodo le kratkotrajni, poleg tega pa lahko s tem zelo škodite tudi svojemu zdravju.

Zelo hitra dieta je torej nekaj, čemur se raje odpovejte. Zdravo izgubljanje teže zajema od pol do enega kilograma na teden. Zato se odločite, da boste kilograme izgubljali počasneje. Tako boste imeli več časa, da boste razvili zdrave prehranjevalne navade, vzpostavili pravo razmerje s hrano in ustvarili uravnotežen prehranjevalni stil, ki se ga boste lahko držali celo življenje.

Kako to storiti? Svetujemo vam, da v svoj jedilnik vključite več sadja in zelenjave ter kompleksnih ogljikovih hidratov, zmanjšate pa vnos predelanih in sladkih živil. In ne pozabite na redno telesno vadbo!