Terapevtska dieta

Terapevtska dieta: manj holesterola, več vlaknin

Za dolgo in zdravo življenje je še kako pomemben način prehranjevanja, ki močno vpliva na to, kako se bomo počutili in v kakšnem stanju bo naš imunski sistem. Prav ta je branik pred kopico boleznimi in težavami, zaradi katerih se sploh razvijejo.

To je vsekakor bolj pomembno kot pa misel na to, da moramo shujšati, ker nam kopalke niso več prav, čeprav tudi ta misel vodi bolj zdravemu življenju naproti. V poplavi diet je seveda težko izbrati samo eno, zavedati pa se je treba, da vse za vsakogar tudi niso primerne. Oglejmo si, kaj nam prinaša tako imenovana terapevtska dieta, ki jo označujemo tudi z izrazom TLC (ang. Therapeutic Lifestyle Changes Diet).

Osnovna načela terapevtske diete

TLC dieto je razvil ameriški državni inštitut za zdravje, in sicer s ciljem znižanja holesterola – kot del režima prehranjevanja za zdravo srce. Zahteva uživanje veliko zelenjave, sadja, kruha, kosmičev in testenin ter pustega mesa.

Smernice so vsekakor dovolj široke, da boste imeli pri prehranjevanju veliko svobode in ne boste trpeli stradanja. Bistvo terapevtske diete sloni na dejstvu, da se v telo vnese mnogo manj maščob, celo manj od priporočenih vrednosti s strani odločevalca oziroma stroke.

Kako deluje terapevtska dieta?

Z dieto TLC lahko pričnete tako, da izberete ciljno raven dnevnega vnosa kalorij. Če je vaša edina skrb znižanje LDL (slabega holesterola), je cilj 2.500 kalorij na dan primeren za moške, za ženske pa 1.800. Eno je zmanjšati slabe maščobe, nekaj drugega pa seveda izguba kilogramov.

V primeru, da želite poleg omejevanja slabih maščob izgubiti tudi nekaj odvečne teže, bodo morale biti številke še nekoliko bolj ambiciozne. Za moške v tem primeru velja, da na dan zaužijejo 1.600 kalorij, ženske pa 1.200. Od vseh teh kalorij pa je lahko nasičenih maščobnih kislin za največ 7 %.

Krvna slika pove vse

Da bi preverili, ali TLC dieta pri vas deluje, boste morali opraviti pregled pri osebnem zdravniku. Seveda se osebe s previsokimi vrednostmi slabega holesterola tako ali tako redno družijo z zdravnikom, ki jim takrat odredi odvzem in kontrolo krvi. Ko se boste enkrat začeli prehranjevati po navodilih, ki jih veleva terapevtska dieta, se bodo v vašem telesu začele dogajati spremembe na bolje.

Zagotovo vsakogar zanima, kako hitro pride do izboljšanja krvne slike, a je to povsem odvisno od začetnega stanja, organizma posameznika in tega, kako striktno se diete drži. Vsekakor pa se morajo rezultati videti po šestih tednih. Nivo slabega holesterola bi se moral v tem času znižati za 8 do 10 %. V primeru, da številke še niso takšne, pa v prehrano vsak dan dodajte 2 grama rastlinskih stanolov ali sterolov in 10 do 25 gramov topnih vlaknin.

Kaj so stanoli in steroli?

Topne vlaknine ter rastlinski stanoli in steroli pomagajo blokirati absorpcijo holesterola iz prebavnega trakta, kar pomaga znižati slabi holesterol ali LDL. Stanole in sterole najdemo v rastlinskih oljih in nekaterih vrstah margarine, na voljo pa so tudi kot dodatki.

Dieta proti slabemu holesterolu
Bistvo TLC diete je zniževanje slabega holesterola v krvi.

Ob nakupu različnih izdelkov bodite previdni na drobni tisk in vedno preverite, kaj posamezna živila vsebujejo. Vedno kupujte zgolj preverjene in kvalitetne izdelke, ki bodo pozitivno vplivali na vaše zdravje in počutje.

Kaj jesti po TLC dieti?

Če se odločite za terapevtsko oziroma TLC dieto, boste vsekakor jedli veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, nemastnih mlečnih izdelkov, rib in perutnine brez kože. Slednje je zelo pomembno, saj se v koži skriva ogromno maščobe, ki je v telo ne želimo vnesti. Kako natančno boste izpolnjevali te smernice, je odvisno od vas, čeprav so na voljo vzorčni načrti obrokov.

Lahko si pomagate z nekaj nasveti, ki vam bodo pomagali začeti:

  • Zmanjšajte porabo mesa in raje sezite po piščancu brez kože ali ribah.
  • Zaužijte dve do tri porcije mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob ali nemastnih mlečnih izdelkov na dan.
  • Sadje in zelenjava sta na vaši strani. Privoščite si od 3 do 5 porcij zelenjave in do 4 porcije sadja na dan.
  • Jejte polnozrnat kruh, riž in polnozrnate testenine.

TLC dieta je primarno namenjena zdravju

Čeprav nas večina ob besedi dieta pomisli na hujšanje in izgubo obročkov okoli trebuha, pa je TLC dieta v svoji osnovi namenjena zdravju. Tudi to seveda na koncu vpliva na bolj optimalno telesno težo. Morda je ta dieta še najbolj primerna za osebe, ki so se s hujšanjem že spopadle in si želijo ob zdravem načinu prehranjevanja to težo tudi obdržati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja