Dieta pri putiki

Kakšna naj bo dieta pri putiki?

Putika je bolezen, ki so jo nekoč imenovali bolezen kraljev. Tako so ji rekli zato, ker je veljalo, da prizadene ljudi, ki prekomerno uživajo v dobri hrani in pijači. Predvsem v pogostih obrokih mesa in veliki količini alkohola. Protin ali putika je bolezen presnove, ki nastane zaradi nalaganja kristalov sečne kisline oz. urata v sklepe in druga tkiva, kjer nato povzročajo vnetja.

Prav zato ob izraženi bolezni pride do simptomov, kot so boleči sklepi, ki na začetku najpogosteje prizadenejo nožni palec. Putika se pojavi povsem nenapovedano s hudo bolečino in morebitno povišano temperaturo, tako telesno kot tudi povišano temperaturo samega sklepa, ki navadno oteče.

Kako se prehranjevati pri putiki?

Čeprav putika oziroma bolečina, ki jo povzroča, po začetem zdravljenju dokaj hitro izzveni, pa je potrebno skrbno pristopiti tudi k prehrani. Če se sprašujete, kakšna naj bo dieta pri putiki, velja omeniti naslednje. Jedilnik za osebe s putiko mora biti osiromašen purinov. Ti se v največjih količinah nahajajo v školjkah, mastnih ribah, drobovini, rdečem mesu in suhem fižolu. Dodajmo še dve vrsti zelenjave, na kateri verjetno ne bi pomislili. Špinača in šparglji. Torej, prste stran od teh živil.

Če imate težave s putiko, se držite načela, da je potrebno popiti veliko tekočine, kar naj bosta voda ali nesladkan čaj. Še posebej blagodejno na putiko vpliva pitje čaja iz regrata ali zelene.

Dieta pri putiki

Če želite sebi dobro in vam ni do ponovnih bolečih izkušenj, ki jih s seboj prinaša protin oziroma putika, potem si dnevne obroke zastavite s pomočjo naslednjih navodil.

 • Kruh. Pri kruhu izbirajte med koruznim in belim kruhom, vsekakor pa se izogibajte uživanju kvasa kot samostojnemu živilu.
 • Zelenjava. Pri zelenjavi ne boste zgrešili, če boste izbrali zelje, koruzo, kolerabo ali pa morda paradižnik in papriko. Prav tako si lahko omislite olive, solato, rdečo peso in seveda blagodejni regrat. Odlična izbira bosta tudi kislo zelje in repa. Izognite se leči!
 • Meso in ribe. Obvoz! Morda le piščančje meso v manjših količinah.
 • Pijača. Kar se pijače tiče, boste na vsak način morali reči nasvidenje priljubljenemu pivu in alkoholu na sploh. V »zelenem« bodo za vas samo voda, mineralna voda in sadni ter zelenjavni sokovi. Lahko posežete po kavi in čaju, a v zmernih količinah in brez dodanega sladkorja.
 • Mlečni izdelki. Pri putiki spadajo pod dovoljena živila, enako kot tudi siri in jajca.

Jedilnik pri putiki tako ne bo preveč okrnjen, zato kar brez skrbi. Je pa res, da bo potrebno prečrtati nekatera živila, ki so vam verjetno prav posebej pri srcu. Zagotovo pa odločitev in odgovor na vprašanje, ali živeti z bolečino ali brez, ne bosta težka.

Putika - nedovoljena živila

Dodajmo še nekaj nasvetov poleg prehrane proti putiki. Če imate težave s putiko, si omislite redno dnevno gibanje. Dovolj bo že nekoliko hitrejši sprehod, ki vam bo pognal kri po žilah. Zakaj je to dobro? Eden izmed ključnih dejavnikov za nastanek putike je prekomerna telesna teža. S hitro hojo in urejeno prehrano boste to precej hitro znižali.

Dnevni jedilnik proti putiki

Za učinkovito dieto pri putiki je primeren naslednji jedilnik:

 • Zajtrk: za zajtrk si privoščite trdo kuhano jajce, svežo ali pokuhano zelenjavo in sir, ki naj ne bo preveč masten.
 • Kosilo: za kosilo v skledo narežite paradižnik, papriko, čebulo in stročji fižol. Izognite se olju, solato pa pokisajte z limoninim sokom.
 • Večerja: za večerjo si lahko privoščite kos kruha z maslom ali posežete po sveži zelenjavi. Ta vas nikoli ne bo pustila na cedilu. Lahko sicer pojeste nekaj mesa, a tega naj ne bo več kot 100 gramov in naj bo čim bolj nemastno. Držite se tudi nasveta, da je potrebno večerjati zgodaj in nikakor ne tik pred spanjem.

Držimo pesti, da s pravo dieto in aktivnejšim načinom življenja putika čim hitreje mine!

2 komentarja na “Kakšna naj bo dieta pri putiki?”

 1. Vsega se držim pri prehrani, pijem dovolj vode, ampak putika se ne odmakne kljub dovol zdravil za putiko, hladim vsak dan, samo se ponavlja bila na roki še ni minila pa že nastala v gležnju na nogi, vprašam kaj še naj poskusim da ta nadloga mine.

  1. Predvsem je pomembno, da se popolnoma izognete alkoholu, sploh pivu in rdečemu vinu. Sicer morate piti veliko tekočine (voda, nesladkani čaji, razredčeni sokovi). Prepovedani so divjačina, gos, drobovina, mesne omake in juhe, sardele, sardine, skuše, slanik in školjke. Izogibati se morate tudi mesu, stročnicam, ribam, belušem, špinači, grahu, gobam, orehom, lešnikom, cvetači, motovilcu in rdeči pesi. Sicer pa se obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo glede preprečevanja putike znal najbolje svetovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja