Hitra dieta

Zakaj hitra dieta ni zdravju prijazna?

Hitra dieta za vaše zdravje ni dobra zaradi številnih razlogov. Hitro izgubljene kilograme boste prej ali slej pridobili nazaj, s hitrim hujšanjem pa v svoje telo po vsej verjetnosti ne boste vnesli dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebujete, zato boste tudi povsem brez energije, kar bo vplivalo na vaše vsakdanje življenje.

Povsem napačno je namreč, da se boste neke striktne diete držali le določen čas. Raje izberite zdrav način prehranjevanja, ki se ga boste lahko držali celo življenje. Uspeh v tem primeru zagotovo ne bo izostal.

Glavni razlogi, zakaj hitra dieta ni zdrava dieta

1. Prevelika sprememba za telo. Kilograme izgubljamo na zdrav način takrat, ko izgubimo približno pol kilograma na teden. Formula je čisto preprosta: v svoje telo morate vnesti manj kalorij in biti telesno aktivni. Pri takšnem načinu prehranjevanja boste lahko vzdržali veliko dalj časa kot pri načinu, ki ga ponuja hitra dieta.

Le-ta sicer res obljublja večjo izgubo kilogramov, a vaše telo se na tako drastične spremembe ne bo utegnilo ustrezno pripraviti. Slej ko prej boste takšno dieto morali opustili, vsi izgubljeni kilogrami pa se bodo v rekordnem času vrnili. Čisto mogoče je, da boste s tem pridelali še kakšen dodaten odvečen kilogram.

2. Premalo hrane oziroma kalorij. Hitra dieta ponavadi vsebuje zelo malo hrane. Po domače povedano: v svoje telo boste na ta način vnesli zelo malo kalorij, saj praktično ne boste jedli nič. To pa lahko še kako vpliva na vaš metabolizem, saj ga bistveno upočasni. Žal je to dejstvo, ki ni v prid prav nobeni dieti na svetu.

Premajhen obrok

3. Jo-jo učinek. Saj ga že dobro poznate, kajne? Do njega pride takrat, ko kilograme prehitro izgubite ter jih nato spet dobite nazaj. In to s svetlobno hitrostjo. Hitra dieta je kot nalašč za to, da pride do jo-jo učinka, saj telo prej ali slej pove, da ne zmore več, vi pa se zopet vrnete k starim in nezdravim prehranjevalnim navadam. Najslabše pri vsem pa je to, da vsakokrat pridobite še kilogram več, tako da boste sčasoma še težji kot takrat, ko ste z dieto začeli.

4. Premalo hranilnih snovi. Vaše telo prav vsak dan potrebuje določeno količino hranilnih snovi, med katere sodijo tudi vlaknine, vitamini, minerali in antioksidanti. Pri uravnoteženem shujševalnem programu boste vse te hranilne snovi tudi dobili, zato bo vaše telo lahko dobro delovalo. Hitra dieta pa žal tega ne zagotavlja, saj telo oropa številnih potrebnih snovi.

5. Premalo energije za telesno vadbo. Že na začetku smo napisali, da je za uspešno hujšanje potrebna tudi telesna vadba. Bolj hitro boste želeli shujšati, več boste morali telovaditi. A žal hitra dieta zaradi premajhnega vnosa kalorij v telo ne daje dovolj energije za večjo telesno aktivnost. Hrana je namreč gorivo za telesno vadbo. Brez zadostne količine hranilnih snovi bodo vaše mišice postajale vedno manjše in šibkejše, zato boste telovadili z veliko težavo.

Nikar se torej ne poslužujte hitrih in nezdravih diet, od katerih ne bo dolgotrajnega učinka. Raje hujšajte počasi in vztrajno, predvsem pa zdravju prijazno, saj bo le takšno hujšanje prineslo rezultate, s katerimi boste zagotovo zadovoljni.