Jabolčni kis za hujšanje

Kako shujšati z jabolčnim kisom?

Jabolčni kis so kot zdravilni tonik za različne težave uporabljali že naši predniki. Tudi znanstvene raziskave so potrdile, da ima na človeško telo številne blagodejne učinke. Pa je mogoče tudi hujšanje z jabolčnim kisom? Seveda! V tem članku bomo pisali prav o tem.

Kako nastane jabolčni kis?

Jabolčni kis Jabolčni kis nastane v dvostopenjskem fermentacijskem procesu. Najprej jabolka narežejo in dodajo kvasovke, ki bodo sladkor v jabolkih spremenile v alkohol. Ta proces imenujemo alkoholno vrenje. V drugi fazi postopka pa dodajo bakterije, ki alkohol spremenijo v ocetno kislino. Tako dobimo kis. Čeprav ta proces ponavadi traja cel mesec, pa ga pridelovalci včasih precej pospešijo, tako da kis nastane že v enem samem dnevu.

Jabolčni kis, ki je primeren tudi za hujšanje, ima torej bistveno sestavino – ocetno kislino. To je kislina s tipičnim, morda za nekatere neprijetnim vonjem in okusom. Jabolčni kis vsebuje okrog 5 do 6 % ocetne kisline, poleg tega vsebuje še vodo in sledove drugih kislin. Ena čajna žlička jabolčnega kisa vsebuje približno tri kalorije in praktično nič ogljikovih hidratov.

Jabolčni kis najdete v skoraj vsaki trgovini z živili, sploh pa v večini trgovin z zdravo prehrano. Priporočamo vam, da posežete po nepasteriziranemu jabolčnemu kisu, ki je zlato rjave barve, na dnu steklenice pa lahko najdete motno usedlino.

Hujšanje z jabolčnim kisom

Z raziskavami so ugotovili, da ima jabolčni kis številne blagodejne vplive na hujšanje oziroma na zdravje:

  • Znižuje količino sladkorja v krvi.
  • Uravnava vrednosti inzulina.
  • Izboljšuje metabolizem.
  • Zmanjšuje maščobne zaloge.
  • Kuri maščobe.
  • Zavira apetit.

Poleg vseh zgoraj omenjenih dejstev pa so z raziskavami odkrili tudi to, da jabolčni kis za hujšanje upočasni prehajanje hrane skozi prebavila. Ker torej hrana želodec zapušča počasneje, daje telo občutek sitosti, zaradi katerega pojeste manj.

Kako torej shujšati z jabolčnim kisom?

Končno smo našli dieto, ki ne temelji na strogem odrekanju. Hujšanje z jabolčnim kisom temelji na teoriji, da z uživanjem nekaj jabolčnega kisa pred obroki učinkovito zavrete svoj apetit in tako na sploh pojeste manj, zmanjša pa se vam tudi želja po prigrizkih.

Kaj morate storiti? V obdobju od 6 do 8 tednov zjutraj na tešče, pa tudi pred vsakim obrokom popijte kozarec vode, ki ste ji primešali čajno žličko jabolčnega kisa. Če vam je misel na kis prehuda, lahko dodate žličko medu za izboljšanje okusa. Ta kombinacija odlično vpliva tudi na izboljšanje imunskega sistema.

Vabimo vas, da jabolčni kis za hujšanje oziroma dieto z njim preizkusite tudi sami. Konec koncev – izgubiti nimate ničesar. Razen nekaj odvečnih kilogramov, seveda!