South beach dieta

South beach dieta v treh fazah

Želite pred poletjem preoblikovati svoje telo in iščete primerno dieto? South beach dieta je unikatna, uspešna, enostavna dieta, ki temelji na treh fazah. Bistvo te diete je v tem, da slabe ogljikove hidrate in maščobe zamenjate z dobrimi. Ko to storite, boste naravnost presenečeni, kako izvrstno in hitro dieta deluje.

Avtor te diete je priznan ameriški kardiolog dr. Artur Agatston, ki je pri delu s svojimi bolniki prišel do spoznanja, da je prav neustrezna hrana glavni vzrok za nastanek različnih bolezni srca in ožilja. Cilj South beach diete torej ni le izgubljanje telesne teže, temveč tudi izboljšanje zdravja.

South beach dieta ne temelji na načelu stradanja oziroma odrekanja hrani. Njeno glavno načelo se skriva v tem, da je potrebno jesti dobre ogljikove hidrate in maščobe. Ekstremizem pri dietah namreč še nikoli ni pripeljal do dobrih in trajnih rezultatov.

1. faza South beach diete: znatna izguba teže

Prva faza, ki traja 2 tedna, je najzahtevnejša, saj od vas zahteva, da se odpoveste nezdravim prehranjevalnim navadam. Med to fazo boste jedli normalne obroke s piščancem, govedino, puranom, ribami in morskimi sadeži, potem veliko zelenjave, jajc, sira, oreščkov in solat s 100 % olivnim oljem. Vsak dan boste pojedli 3 dobro uravnotežene obroke.

Zelena solata s piščancem, jajcem in olivnim oljem

Iz prehrane boste popolnoma odstranili vse slabe ogljikove hidrate, to so na primer kruh, pecivo, sladkarije, testenine, riž, krompir, sadje in alkohol. South beach dieta prepoveduje tudi maščobe živalskega izvora. Pravilo te faze diete je takšno, da se vedno najeste do sitega.

Prva faza vas bo naučila, kako lahko z izbiro ustrezne hrane premagate tudi največjo lakoto. Pri tem je čisto vseeno, ali se želite izgubiti enega, dveh ali pa dvajset kilogramov. S South beach dieto vam bo to zagotovo uspelo, saj predstavlja najrealnejši in najlažji način za dosego cilja. Predvidevate lahko, da vam bo prva faza South beach diete pomagala izgubiti od 4 do 7 kilogramov.

2. faza South beach diete: stabilizacija teže

Druga faza se razlikuje od prve, trajala pa bo toliko časa, da se boste znebili vseh odvečnih kilogramov. Torej bo dolžina te faze odvisna od posameznika, od tega, koliko kilogramov mora izgubiti, kako bo upošteval pravila diete in tako naprej.

Že v prvi fazi ste svojo prehrano dodobra uravnotežili, tako da boste sedaj v prehranjevanje vključili tudi nekatera živila, ki jih South beach dieta v prvi fazi ni dovoljevala. S tem mislimo na kruh, riž, testenine in sadje. Prav tako boste veseli ljubitelji čokolade in vina, saj South beach dieta v drugi fazi dovoljuje tudi to, seveda v zmernih količinah.

Vino in čokolada

Strokovnjaki diete v drugi fazi priporočajo hrano z veliko vlakninami (oreščki, semena, žitarice) in z nižjim glikemičnim indeksom. Hrana, bogata z vlakninami, se bo prebavljala dalj časa, zato bo tudi občutek sitosti trajal dalj časa.

3. faza South beach diete: ohranjanje telesne teže

Tretja faza se prične, ko ste dosegli zaželeno težo. V tej fazi boste to težo samo še vzdrževali, in sicer do konca življenja, zato boste lahko posegali po bolj pestrem izboru živil. Izogibajte se živilom s praznimi kalorijami, nasičenim maščobam in prenajedanju.

Vam je South beach dieta pomagala do odprave odvečnih kilogramov? Svojo izkušnjo v komentarjih delite tudi z drugimi bralci!