Montignacova dieta

Montignacova dieta in njena načela

Montignacova dieta je dieta za ljudi, ki želijo izgubiti kilograme hitro in učinkovito, obenem pa zmanjšati tudi tveganje za nastanek krvožilnih bolezni ter preprečiti diabetes. V tradicionalnem smislu Montignacova metoda sploh ni dieta. Dieta je namreč nekaj, kar nam omejuje vnos hrane v telo, česar se celo življenje zelo težko držimo.

Montignacova metoda pa dovoli uživanje uravnotežene prehrane. Ideja je naslednja: človek naj bi ne jedel manj, ampak bolje, in sicer tako, da bo svojo hrano izbiral pametneje. Tako je dieta po Montignacu pisana na kožo tistim, ki želijo kljub dieti jesti, pri tem pa izgubljati odvečne kilograme.

Kalorije niso krivec za debelost

Dieta po Montignacu zagovarja načelo, da navkljub vsesplošnemu prepričanju kalorije nikakor niso vzrok temu, da pridobivamo na telesni teži. Montignac je namreč dokazal, da je debelost povezana z visokim krvnim pritiskom. Gre torej za organsko nepravilnost, ki je povezana z uživanjem določenih vrst hrane. Tako lahko različna hrana, ki ima enako število kalorij, povzroča, da se redimo ali hujšamo.

Predstavljamo vam glikemični indeks (GI)

Michel Montignac je bil prvi človek na svetu, ki je predlagal uporabo glikemičnega indeksa pri ljudeh, ki so želeli izgubiti kilograme. Do leta 1980 je bil tako glikemični indeks popolna neznanka v svetu hujšanja. Za kaj sploh gre pri glikemičnemu indeksu (GI)? To je sistem razvrščanja živil glede na to, koliko glukoze se po obroku absorbira v krvni obtok. Drugače povedano: GI indeks nam pove, kako zelo določeno živilo spodbudi izločanje inzulina v telesu.

Glikemični indeks

Večji je glikemični indeks nekega živila, več sladkorja iz živila pristane v našem krvnem obtoku, slabše je takšno živilo glede na načela Montignacove diete. In obratno: če ima živilo nizek GI (npr. 10), to pomeni, da bo samo 10 % tega živila pristalo v krvnem obtoku. Živila z nizkim glikemičnim indeksom so torej zdrava živila.

Dobri in slabi ogljikovi hidrati

Montignacova dieta zagovarja načelo, da so dobri ogljikovi hidrati tisti, ki imajo nizek GI, saj se po zaužitju takšnih živil sladkor v krvi le malo poviša.
Primeri dobrih ogljikohidratnih živil so:

  • bučka,
  • paprika,
  • koromač,
  • jajčevec.

Primeri slabih ogljikovih hidratov, ki imajo visok glikemični indeks, so naslednja živila:

  • bel kruh,
  • zdrob,
  • glukoza,
  • bel riž,
  • sadni jogurt,
  • kuhan korenček.

Obstajajo tudi dobre in slabe maščobe

Tudi maščobe Montignacova dieta deli na slabe in dobre. Dobre so na primer rastlinska in ribja olja. Glavno bistvo diete je uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom (pod 50), zmanjšanje vnosa maščob ter ločevanje posameznih skupin živil – v istem obroku ne smemo mešati beljakovin in ogljikovih hidratov.

Montignacova dieta – jedilnik

Primer 1:

Zajtrk: polnozrnat kruh, pusta skuta, marmelada brez sladkorja in kava.

Malica: skuta z malinami in cimetom.

Kosilo: dušena pusta svinjina, ohrovt v solati.

Večerja: ohrovt v solati z jajcem.


Primer 2:

Zajtrk: jabolko, jogurt s slivami, figami in ovsenimi kosmiči.

Malica: skuta s sadjem.

Kosilo: graham testenine z lečo.

Večerja: piščanec z bučkami.


Vam je pri hujšanju pomagala prav dieta po Montignacu? S komentiranjem prispevka svoje rezultate in opažanja delite tudi z drugimi.