Fleksitarijanstvo

Fleksitarijanstvo – dieta brez odpovedovanja

Ste si že kdaj zaželeli neke diete ali morda le bolj zdrave prehrane, ki bi vsebovala veliko sveže zelenjave in sadja ter nepredelanih živil, pri čemer pa se ne bi povsem odpovedali živalskim izdelkom? Potem je fleksitarijanstvo prava beseda za vas. Fleksitarijanci so namreč ljudje, ki se prehranjujejo na prav takšen način.

Gre za zelo zdrav način prehranjevanja, pri čemer pa niso izključena nobena živila in se vam dejansko ni potrebno ničemur odpovedovati. V nadaljevanju nekaj več o tem, dodajmo pa le še, da sama beseda izhaja iz dveh angleških, in sicer “flexible” in “vegetarian”, kar v prevodu pomeni, da gre za nekoliko bolj fleksibilne oz. prilagodljive vegetarijance.

Kaj jedo fleksitarijanci?

V osnovi se fleksitarijanci prehranjujejo na bazi vegetarijancev, a kljub temu ne stradajo svojih brbončic in želodca, saj občasno sežejo po nadvse priljubljenih mesninah, kot je denimo pršut, jedo pa tudi ribe. Načeloma boste po tej dieti v sebi pomirjeni zaradi zdravega prehranjevanja, vseeno pa ne bo trpel vaš notranji jaz, ki si občasno zaželi mesa.

Fleksitarijanska dieta
Fleksitarijanska dieta dopušča tudi občasno uživanje mesa.

A to bo kvalitetno in ne predelano. Tako kot za vse ostalo na svetu velja, da ničesar ni dobro jemati s preveliko žlico, na drugi strani pa je pametno vsake toliko zajeti vsega po malem. Ravno tega se drži fleksitarijanstvo, ki postaja čedalje bolj priljubljeno med ljudmi, ki si želijo zdravega sloga življenja.

Fleksitarijanci že naši stari starši

Le kdo se ne spomni pripovedovanja naših dedkov in babic, ki so znali povedati, da »nekoč« ni bilo vse tako enostavno kot danes. Meso se je na mizi znašlo samo za praznike, večinoma pa se je jedlo sezonsko zelenjavo, sadje in žitarice. Takrat seveda zaradi pomanjkanja, v resnici pa je to zametek zdrave prehrane.

Uživanje kvalitetnega mesa je zaradi pridobivanja beljakovin in določenih mineralov zaželeno, a z njim ne gre pretiravati. Za rdeče meso tako velja, da naj ga ne bi uživali več kot dvakrat na teden, nekaj več morda perutnine, vsekakor pa ribe, in to vsaj enkrat na teden.

Previdno v spremembo diete

Ne glede na to, na kakšen način ste se prehranjevali do sedaj in kako se boste od tega trenutka dalje, pa je potrebno biti pri spremembah pazljiv. Vse vrste diet skrivajo svoje pasti, ki se izražajo v nezadostni količini posameznih hranil. Če se odločite pojesti manj mesa, morate manko beljakovin nadomestiti, npr. z rjavim fižolom ali čim podobnim.

Fižol je, poleg tega, da do neke mere zamenjuje rdeče meso, odličen za doseganje sitosti. Seveda imajo nekateri z njim težave zaradi napenjanja, a je moč do beljakovin priti tudi z drugimi živili. Vsekakor pa je pomembno, da predhodno preverite, kaj nova dieta prinaša in kaj vam odnaša, ter se ustrezno pripravite na nov način prehrane.

Fleksitarijanstvo in hujšanje

Ker beseda »dieta« pri vseh vzbudi upanje po izgubi odvečnih kilogramov, zapišimo še, da se jih lahko kar nekaj znebite tudi na ta način. Seveda ne gre za dieto, po kateri bi v nekaj dneh shujšali, a gre vendarle za zdrav način prehranjevanja, ki vam bo v pravilno odmerjenih obrokih pomagal uravnati idealno telesno težo.

Pri tem pa nikoli v resnici ne boste lačni ali česarkoli pogrešali, a bo potrebno misliti tudi na druge vidike zdravega življenja. V mislih imamo seveda pitje vode, izogibanje sladkorju in škodljivim razvadam ter obvezno skrb za svoje telo v obliki rednega gibanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja