Hujšanje brez diete

Kako shujšati brez diete?

Nezdrav življenjski slog in nezdravo prehranjevanje imata veliko posledic na zdravje človeka. Med drugim tudi na prekomerno telesno težo, nad katero pa ni potrebno iti s katero izmed diet, ki jih uporabljajo slavne osebe. Shujšamo lahko tudi povsem brez diete, le slog življenja bo potrebno nekoliko spremeniti.

Veliko ljudi ob omembi nezdrave hrane reče, da nima časa ali denarja za zdravo prehranjevanje. Izkaže pa se, da to v resnici sploh ni drago, če pa ob tem upoštevamo še dejstvo, da se s kvalitetno hrano izognemo mnogim boleznim, se bolje počutimo in imamo več energije, potem dvomov ne sme biti več.

Uravnoteženi obroki

Za zdrav način prehranjevanja velja, da imamo pred seboj na dan pet različnih obrokov. S tem se izognemo prenajedanju in poskrbimo, da ima naše telo skozi celoten dan dovolj energije. Neštetokrat smo že slišali ali prebrali, pa zapišimo še enkrat. Zajtrka se ne preskakuje!

Obroki na dan
Idealno za telo je, če zaužijemo pet obrokov dnevno.

Ta nam da zagon za pričetek dneva, ki je običajno najtežji saj, se odpravljamo v šolo ali službo. Malica ne sme biti preobilna, sicer se bodo želeli možgani ugasniti v trenutku, ko jih bomo najbolj potrebovali. Za kosilo mora biti na krožniku vedno nekaj zelenjave, čim manj rdečega mesa in vsaj dvakrat tedensko ribe.

Sveže sezonsko in nepredelano

Najbolj zdravo je uživati zelenjavo, ki raste v tistem obdobju leta in ni prepotovala polovice sveta, da bi pristala na našem krožniku. Tako se izgubi najmanj vitaminov in mineralov, živila pa ostanejo sveža. Če je le mogoče, kupujemo lokalno, neposredno od kmeta.

Za predelano hrano velja, da vsebuje cel kup barvil in dodatkov, da bi nas prepričala z izgledom in okusom. V takšni hrani je navadno tudi mnogo preveč soli ter sladkorja. Zadajmo si za cilj, da bomo obroke pripravljali doma. Občutek, ko veš, kaj ješ, je odličen!

Potrebujemo tudi maščobe

Prekomerna teža se vedno povezuje z maščobami, ki pa vse le niso tako slabe. Naše telo potrebuje tudi maščobe, a morajo biti »dobre«. Uživajmo mononasičene in polinasičene maščobe, ki jih najdemo v oreščkih. Za zdrave maščobe pa naj se na krožniku znajdejo tudi losos in druge ribe ter oljčno in repično olje.

Maščobe telesu pomagajo pri absorpciji vitaminov A, D, E, K in mineralov ter predstavljajo vir energije. Človeško telo potrebuje esencialne maščobe, ki pa jih na žalost ne more pridelati samo. Izogibajmo se transmaščobnim kislinam oz. transmaščobam ter nasičenim maščobam.

Gibanje

Pomen gibanja na zdravje je ogromno. Človek, ki je premalo fizično aktiven, ima lahko težave s prekomerno težo, četudi ne poje veliko hrane. Obenem pa pomanjkanje gibanja vpliva tudi na nastanek nekaterih hudih bolezni. Dovolj bo že pol ure nekoliko hitrejše hoje na dan, še bolje pa bo, če se lotimo kakšne vodene vadbe ali športa.

Ljudje, ki so veliko na svežem zraku, po možnosti delajo v vrtu in pridelujejo svojo zelenjavo, so običajno precej boljšega zdravja in imajo več energije. Zdrava prehrana in gibanje v enem, pri čemer pa velja dodati še pozitiven vpliv na človeško psiho.

Previdno pri ogljikovih hidratih

Teh naj bo v prehrani manj, več pa beljakovin. Še posebej priporočljivo se je izogniti sladkorju. Ogljikovi hidrati sicer telesu pomenijo vir energije, a problem nastane takrat, ko je teh preveč. Ker telo samo ne zna skladiščiti ogljikovih hidratov za kasneje, se presežek kopiči v telesu v obliki maščob.

Na splošno ločimo enostavne in sestavljene ogljikove hidrate. Izogibajmo se enostavnim OH, kamor spada beli sladkor, uživajmo pa dobrodošle sestavljene OH, kamor spadajo krompir, korenje, polnozrnata moka, fižol in druge stročnice.

Če se spopadate s preveliko telesno težo, za začetek skušajte le bolj zdravo in redno jesti. Dodajte še neko vrsto vadbe ali rekreacije in bosta s tehtnico kaj hitro znova prijatelja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja