Pas za hujšanje

Ali pas za hujšanje resnično deluje?

Prav vsak od nas bi bil rad v kopalkah ali oprijetih oblačilih videti naravnost odlično. Odvečna maščoba na trebuhu je zagotovo nekaj, česar si ne želi nihče. Zato posegamo po različnih bližnjicah, od katerih pomembno mesto zaseda tudi pas za hujšanje. Številne reklame za shujševalne pasove obljubljajo prave čudeže – zagotavljajo namreč izgubo trebušne maščobe brez najmanjše spremembe življenjskega stila. Pa je temu res tako?

Pas za hujšanje se na prvi pogled zdi prava rešitev, a zavedati se moramo, da so največkrat rezultati samo začasni. Tak pas je ponavadi izdelan iz neoprena. Ko si ga nadenemo, stisne maščobne celice na območju trebuha, tako da smo v trenutku videti vitkejši. Če ga boste nosili med telesno aktivnostjo, boste lahko izgubili kakšen centimeter okrog pasu. A ko boste pas slekli, se bo maščoba vrnila v prvotno obliko.

Pas za »topljenje maščob« si ponavadi nadenete med telovadbo. Tako boste pospešili znojenje in izgubili nekaj vode, s tem pa tudi kakšen kilogramček. Kaj se pravzaprav zgodi? Če boste pas nosili med kardiovaskularno aktivnostjo, boste na ta način dvignili bazalno temperaturo, vaše telo pa se bo poskušalo ohladiti tako, da se bo znojilo. Pri tem pa na žalost sploh ni nujno, da bo voda za proizvodnjo znoja prišla ravno s področja vašega trebuha.

Shujševalni pas

Kot smo že omenili, bo pas za hujšanje stisnil tudi vaše maščobne celice. Čeprav ste s hujšanjem šele začeli, boste tako s pasom izgledali vitkejši. A ko boste pas odložili, bodo maščobne celice počasi prešle v svojo prvotno obliko in velikost. In kar je najpomembnejše: na ta način ne boste izgubili maščobe, zaradi večje dehidracije pa je sam postopek lahko tudi škodljiv.

Shujševalni pas za oblikovanje postave lahko izboljša vašo držo. Če imate šibke mišice na trupu, lahko stanje izboljšate prav s pasom. Ta bo namreč posrkal vaš trebuh in zravnal hrbet, tako da vas bo naravnost prisilil k boljši drži. A ni vse zlato, kar se sveti, in tudi ta rešitev ni dolgoročna. Zaradi pasu ne boste mogli uporabljati svojih mišic v predelu pasu, tako da bodo sčasoma postale še šibkejše.

Nekateri celo trdijo, da pas za hujšanje zaradi stiskanja trebuha zmanjšuje apetit. Sicer nimamo prav nobenih dokazov, ki bi podpirali to trditev. Zagotovo pa je res, da nošenje pasu med hranjenjem ni niti varno niti priporočljivo.

Predlagam boljšo rešitev!

Najhitrejša in trajna pot do vitkega pasu in pokončne drže se skriva v pravilni telesni vadbi in uravnoteženi prehrani. Zato vam priporočamo, da ste telesno aktivni vsaj 4-krat na teden. Izbirate lahko med hojo, tekom, kolesarjenjem, plavanjem in drugimi aktivnostmi. Vadite tudi z utežmi, saj boste na ta način okrepili mišice celega telesa.

Kar pa se tiče prehrane, vam svetujem, da si preberete več o dietah, o katerih sem na blogu že večkrat pisala.