Dieta z maščobami

Vas mika dieta z maščobami?

Jejte manj in se več gibajte. To je zlato pravilo vseh današnjih diet. Če bomo pojedli manj kalorij in večkrat obiskali telovadnico, bomo zagotovo izgubili nekaj kilogramov, kajne? A z raziskavami so dokazali, da lahko svoj čas in energijo bolje zapravimo tako, da smo bolj pozorni na to, kaj jemo, in ne na to, koliko pojemo. Obstaja namreč dieta z maščobami, ki temelji na načelu, da lahko pojeste toliko kalorij, kolikor jih želite, tako da ne boste nikoli lačni. Pri tem pa seveda jeste hrano, ki bo pospešila kurjenje maščob.

Za začetek pa si najprej poglejmo, kaj vaše telo sili, da maščobe shranjuje v obliki maščobnih blazinic, namesto da bi jih pokurilo. Vse to je namreč povezano prav z inzulinom, ki ga med prebavo hrane izloča trebušna slinavka. Ko pojeste obrok poln predelanih ogljikovih hidratov, na primer kruh ali pecivo, se vrednost inzulina zelo poveča, saj telo začne prebavljati ogljikove hidrate, glukozo pa takoj shrani v vaših maščobnih celicah. Pravo rešitev zato predstavlja dieta z maščobami.

Merjenje inzulina v krvi

Dieta z maščobami je najhitrejši način, da znižate vrednost inzulina v krvi. Morda se res sliši nenavadno, a hrana, bogata z maščobami, vam bo pomagala izgubiti kilograme. Seveda morate poseči po zdravih virih maščob, se pravi po olivnem olju ali avokadih, ne pa po krofih ali drugi vrsti ocvrte hrane. Hrana, bogata z maščobami vam bo pomagala, da boste ostali siti, obenem pa ne bo povečala nivoja inzulina. Zato bo vrednost sladkorja v krvi bolj stabilna, telo pa bo začelo porabljati energijo, ki je shranjena v maščobnih celicah.

Dieta z maščobami – kako začeti?

Predstavljamo vam tristopenjski program. V prvi fazi, ki traja 2 tedna, naj vaša dieta vsebuje 50 % maščob, 25 % ogljikovih hidratov in 25 % beljakovin. Prepovedana so vsa živila iz žit, dodani sladkorji in krompir, posežete pa lahko po sadju in stročnicah. Na ta način boste lažje začeli z dieto, obvladali pa boste tudi občutke lakote.

Druga faza je lahko dolga od nekaj tednov pa tudi do pol leta, odvisno od tega, koliko kilogramov želite izgubiti. V tej fazi naj dieta z maščobami vsebuje 40 % maščob, 35 % ogljikovih hidratov in 25 % beljakovin. Na svoj jedilnik lahko dodate tudi ogljikove hidrate, ki se počasi prebavljajo (na primer rjav riž, kvinojo in oves).

Tretja faza pa predstavlja način prehranjevanja, ki ga boste obdržali do konca življenja. Vaša dieta naj tako vsebuje 40 % maščob, 40 % ogljikovih hidratov in 20 % beljakovin.

Dieta z maščobami omogoča, da nekateri ljudje izgubijo kar kilogram in pol na teden, spet drugi pa izgubijo manj kilogramov. Bodite pozorni na to, da ne boste pojedli preveč maščob, kajti v tem primeru ne boste dosegli želenih rezultatov. Ne pozabite tudi na telesno vadbo!