Učinkovito hujšanje

9 nasvetov za učinkovito hujšanje

Če ste kdaj že poskušali hujšati (le kdo še ni?), potem ste zagotovo dobili veliko takšnih in drugačnih nasvetov. Prijatelji so vam svetovali, da zmanjšate vnos ogljikovih hidratov. Kolega v fitnes centru vam je priporočil, da ne jeste po sedmi uri zvečer. Prijatelj s Facebooka pa vam je prišepnil, da učinkovito hujšanje nastopi takrat, ko ješ samo enkrat na dan.

Pa ti nasveti za hujšanje res delujejo? Bi se radi znebili odvečnih kilogramov, ne da bi pri tem stradali ali jedli čudne stvari ob čudnih urah? Za vas smo pripravili 9 nasvetov za učinkovito hujšanje, ki se jih vsakdo lahko drži in tako zmanjša telesno težo. Razkrivamo jih v nadaljevanju članka …

1. Učinkovito hujšanje se začne tako, da ne dovolite, da postanete preveč lačni. Če boste prišli do stanja velike lakote, se bo zmanjšala vaša presoja in napake bodo kar sledile. Takrat boste težko počakali toliko časa, da si boste pripravili zdrav obrok. Zato si obroke načrtujte in pripravite že vnaprej, s seboj pa imejte vedno tudi kakšen zdrav prigrizek, po katerem lahko posežete, ko vas bo napadla huda lakota. Prav tako ne preskakujte obrokov.

Zdrav prigrizek

2. Po telesni vadbi posezite po pravi hrani. Tudi to bo zagotovilo učinkovito hujšanje. Ljudje namreč zelo radi precenijo, koliko kalorij so pri določeni telesni vadbi dejansko porabili. Zato se po vadbi najedo preveč ter si s tem naredijo dodatno škodo. Natančno se pozanimajte, koliko kalorij dejansko porabite pri svojem najljubšem športu in nato pojejte obrok, ki ne bo preveč obilen.

3. Upoštevajte rdeče, rumeno in zeleno pravilo. Pri vsakem obroku si na krožnik naložite veliko rdeče, rumene ali zelene zelenjave. Tako boste na krožniku imeli manj prostora za drugo hrano, ki bolj redi. Poleg tega bo obilo zelenjave pripomoglo tudi k lepšemu videzu vaše kože, vi pa boste izgledali bolj mladostni.

4. Pojejte en zalogaj manj. S tem boste še kako poskrbeli za učinkovito hujšanje. Če boste to storili pri vsakem obroku, lahko v telo na dan vnesete kar 75 kalorij manj.

5. Veliko pijte. Voda je bistvenega pomena za hidracijo telesa. Koliko vode mora človek popiti, se razlikuje od človeka do človeka, mi priporočamo okrog 2 litra te tekočine na dan. Voda bo poleg vsega tudi napolnila vaš želodec, tako da boste imeli občutek sitosti. S tem boste tudi pojedli manj in omogočili učinkovito hujšanje.

6. Pozabite na slano razvado. Sol kar veliko prispeva k pridobivanju kilogramov in je eden glavnih vzrokov, zakaj se jeziček na tehtnici ne pomakne navzdol. Poleg tega povzroča tudi napihnjenost. Povprečen človek na dan zaužije kar dvakrat več soli, kot je priporočeno. Zato skrbno preglejte deklaracijo na živilih ter se seznanite s tem, koliko soli živilo vsebuje. Navadite se tudi na to, da svoje obroke solite manj.

7. Uporabljajte pekoče začimbe. S tem, ko boste hrani dodali pekoče začimbe, boste zmanjšali občutek lakote. To pa je še kako pomembno za učinkovito hujšanje. Tako so namreč dokazale raziskave, ki jih je objavil British Journal of Nutrition. Poleg tega so ugotovili, da kapsaicin v čilijih sproža izločanje endorfinov v možganih. Je treba dodati še kaj?

Pekoče začimbe

8. Pozabite na dietne pijače. Z vsako novo dietno pijačo se bo na vašem pasu pojavil kak centimeter odvečne maščobe več. Umetna sladila v takšnih pijačah namreč zmotijo naravno telesno sposobnost, da regulira vnos kalorij. To po domače pomeni, da se boste pri obrokih prenajedali. Vaše telo bo namreč mislilo, da je sladkor, zato si ga boste želeli še več.

9. Namesto da bi šteli kalorije, se raje osredotočite na uravnotežen vnos hranil. Pri vsakem obroku poskrbite, da bo razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami pravilno. Na ta način boste ostali siti dalj časa in poskrbeli za učinkovito hujšanje. Poleg tega pa boste telesu dali vse, kar potrebuje, rezultat pa se bo pokazal v obliki izgubljenih kilogramov in izgubi telesne maščobe.