Hujšanje v trebuh

4 nasveti za hujšanje v trebuh

Teme okoli prehrane in hujšanja so vedno med najbolj aktualnimi. Enako kot omenjene teme, pa je med najbolj »popularnimi« tudi hujšanje v predel trebuha. Ta moti tako ženske kot moške, še posebej tik pred poletnimi počitnicami.

Zakaj se sploh redimo v trebuh?

Eden poglavitnih razlogov je nezdravo prehranjevanje, seveda pa tudi premalo gibanja. Ena večjih nadlog, ki sabotira hujšanje v trebuh, je sol. Pretiravanje s soljo vodi še do drugih bolezni (visok pritisk, bolezen ledvic), a ostanimo tokrat pri trebuhu.

Sol v telesu nase veže tekočino, zaradi česar imamo na določenih predelih težave z zastajanjem vode v telesu. Na dan naj bi odrasla oseba zaužila do 4 g soli, a ta vnos presega kar okoli 90 % odraslih. Zato pravijo, da pri hitrem hujšanju ne izgubimo kilogramov maščobe, pač pa le odvečno vodo, ki se nam nabira po telesu.

Kako shujšati v trebuh?

Če se sprašujete, kako shujšati v trebuh, imamo za vas nekaj nasvetov. Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da velikega trebuha ne moremo odpraviti samo s telovadbo. Najprej moramo urediti svojo prehrano, ki mora biti redna in premišljena.

Paziti je potrebno na vnos soli, omejiti sladke in gazirane pijače ter vnesti v telo toliko kalorij, kot jih porabimo. Za izgubo trebuha so izredno pomembne kardiovadbe in vaje za krepitev mišic. Se šalijo z vami, da imate pivski trebuh?

Zmotno je misliti, da »pivski trebuh« nastane zaradi pitja piva. Prekomeren vnos alkohola se seveda odsvetuje, a kakšnih znanstvenih dokazov v smeri povezave velikega trebuha in piva ni. Torej, kaj nam potem še ostane?

Za hujšanje v trebuh je močno priporočljivo vsaj dvakrat ali trikrat na teden oditi za dobre pol ure na hitro hojo. Hitrejše bitje srca in obremenjevanje drugih mišic bo namreč povzročilo hitrejše kurjenje maščobnih oblog.

Hujšanje v trebuh: 4 učinkoviti nasveti

1. UREDITEV PREHRANE. Najprej je potrebno poskrbeti za pravilno in zdravo prehrano. Omejite vnos soli (do 4 grame na dan), izločite sladke in gazirane pijače, omejite (ali povsem izločite) alkohol in uživajte dovolj raznovrstne zelenjave. Močno priporočljivo se je izogibati hrani iz bele moke, testeninam in rafiniranemu belemu sladkorju. Omislite si več manjših dnevnih obrokov, ki jih namesto soli začinite s katero od bolj zdravih začimb.

2. OMEJITE STRES. Prav stres je eden izmed krivcev za nalaganje maščobnih blazinic okoli trebuha. Pod stresom se lahko znajdemo zaradi zunanjih dejavnikov, službe in drugih obveznosti. Dejstvo pa je, da je velik stres za telo tudi pomanjkanje spanca.

Prav reden spanec ima ključno vlogo pri regeneraciji telesa in predelavi vsega, kar smo čez dan vnesli vanj. V prostoru, v katerem spite, naj ne bo televizije, stran od sebe pa tudi z mobilnimi telefoni, tablicami in prenosnimi računalniki. Modra svetloba, ki seva iz teh zaslonov, dokazano moti možgane pri pripravi na počitek in spanje.

3. UŽIJTE DOVOLJ MAGNEZIJA. Magnezij je eden ključnih elementov za zdravje našega kardiovaskularnega sistema in mišic. Še posebej kadar telovadimo ali kakor koli drugače naprezamo svoje telo, je potrebno biti pozoren, da se v telo vnese dovolj magnezija.

Magnezij - prehransko dopolnilo

Ta močno vpliva tudi na hujšanje, zato se nikar ne ogibajte z magnezijem bogati hrani, kot so denimo stročnice, zelena listnata zelenjava in oreščki. Pri oreščkih bodite le pozorni na vnos maščob, saj so nekateri med njimi prave »maščobne bombe«.

4. GIBANJE IN VADBA. Nikakor ni potrebno pretiravati s kakšnimi profesionalnimi treningi, a dejstvo je, da je gibanje pomembno za človekovo fizično in psihično zdravje. Priporoča se, da bi se vsaj dva do trikrat podali na hitro hojo, ki naj traja vsaj dobre pol ure. Pri takšni hoji srce bije hitreje (pridobivamo na kondiciji), mišice pa hitreje kurijo kalorije, ki se nahajajo v maščobi.

Omislite si števec korakov. Večina nas ima v žepu vedno pametni mobilni telefon, ti pa imajo navadno že v osnovi naloženo aplikacijo za štetje korakov. Koliko korakov? Če jih na dan naredite 10.000, bo super!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja