Jetrna dieta

Jetrna dieta za razstrupljanje jeter

Navadno znamo vsi veliko povedati, ko beseda nanese na razstrupljanje telesa, še posebej jeter. Ampak ali zares dobro poznamo ta svoj organ in ali vemo, kako mu pomagati na naraven način? Tukaj je izjemno pomembna jetrna dieta, o kateri boste danes izvedeli vse, kar morate vedeti.

Jetra so, takoj za kožo, človekov drugi največji organ. Teža jeter pri odraslem človeku se giblje med 1 in 2,5 kilograma. Njihova vloga v telesu je izjemno pomembna, saj sodelujejo pri večini presnovnih procesov. Jetra so tudi filter, ki izloča škodljive snovi in skladišči tiste potrebne.

Ker smo ljudje prevečkrat ignorantski do notranjih organov, ker jih pogosto zasipamo z nezdravo hrano in alkoholom, pride trenutek, ko tudi ta organ ne zmore več opravljati svoje funkcije. Prav zato bi jetrna dieta morala zanimati marsikoga, in to še preden je prepozno!

Znaki, da je z jetri nekaj narobe

Najpogostejši znaki, ki lahko nakazujejo na težave z jetri, so:

 • slabo počutje,
 • slaba prebava, zaprtost ali driska,
 • slab zadah,
 • težave s kožo, akne ali srbečica,
 • povišan holesterol v krvi,
 • nabiranje maščobnih oblog v predelu trebuha,
 • slab apetit.

Zelo pomembno je, da znamo v svoje življenje vnesti nek določen red in disciplino, ki nato vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Če pa se tega zavemo malce prepozno, pa je dobro poznati tudi kakšne trike, ki k temu pripomorejo.

Težave z jetri
Poznate znake, ki nakazujejo na težave z jetri?

Če opazimo težave, ki namigujejo na slabše delovanje jeter, je dobro pomisliti na korenite spremembe v prehrani. Potrebna je jetrna dieta, s pomočjo katere organ razstrupimo. Zelo dobrodošlo je vnašanje večjih količin zelenjave in sadja, še posebej dobro se obnesejo artičoke, pegasti badelj, slive, jabolka in grozdje.

Izogibajte se alkoholnim pijačam, predelanim mesninam in izrazito mastnemu mesu. Prav tako se odsvetujejo maslo, morski sadeži in mastni siri.

Kakšna je optimalna jetrna dieta?

Tako kot velja za druga bolezenska stanja tudi pri jetrih ni nič drugače. Potrebno je poskrbeti za precej več stvari kot le za eno. Vsekakor upoštevajte nasvete iz zgornjih vrstic. Manifestirajte misel, da za težave z jetri ni kriva le ena reč in tudi ne trpi le en organ.

Jetrna dieta vas bo pripeljala do zdravih jeter, do katerih pridete prek:

1. ZDRAVEGA ČREVESJA. Črevesje je organ človeškega telesa, ki ima v njem največjo površino. Odgovorno je za črpanje in »prepošiljanje« ključnih hranil v kri in dalje po telesu. Poskrbite za redno odvajanje blata. V nasprotnem primeru bodo imele težave tudi vaša jetra, saj se ne bodo mogla rešiti odpadnih snovi.

Nasvet: popijte dovolj tekočine – od 1,5 do 2 litra vode na dan. Če se ukvarjate s športom, boste morali zaužiti še več tekočine.

2. ZDRAVIH LEDVIC. Ker je odvajanje strupov iz telesa pogojeno z odvajanjem vode in potenjem, poskrbite, da boste redno praznili svoj mehur. Poleg vode uživajte veliko sadja in zelenjave, ukvarjajte se s športom, ki vas bo prisilil k potenju, ter redno nadomeščajte izgubljeno tekočino in minerale.

Nasvet: živila, ki naravno pospešijo izločanje vode, so peteršilj, kumare, šparglji, lubenica, ingver …

3. ZDRAVE KOŽE. Kot smo omenili, je koža izjemno pomemben člen do zdravih jeter. Po eni strani nam signalizira, kdaj jetra niso zdrava, po drugi strani pa prek potenja omogoča izločanje strupenih snovi iz našega telesa. Poskrbite za to, da bo vaša koža v optimalnem stanju.

Nasvet: uporabite lahko različne domače pripravke kot tudi tiste, ki jih dobite na policah bolje založenih trgovin ali v lekarni.

Hitri nasveti za razstrupljanje jeter

Ste se odločili, da bo jetrna dieta odslej pogosteje na vašem dnevnem planu? Potem morate vedeti, da vam bodo za učinkovito čiščenje jeter pomagali tudi naslednji nasveti.

 • Uporabite pegasti badelj. Ta super koristna rastlina vpliva na zmanjševanje vnetij in preprečuje nastajanje toksinov v telesu. Poskrbite, da bo vaša jetrna dieta vključevala pegasti badelj.
 • Domač jabolčni kis. Že stare mame so vedele, da je uživanje domačega sadnega kisa izjemno zdravo. Ta zelo dobro vpliva na čiščenje zamaščenih jeter. V kozarec natočite toplo vodo, dodajte žlico kisa in žlico medu (lahko tudi limonin sok) ter zaužijte. Ne pretiravajte s količino, konec koncev je kis »kisel« za naše telo, zato z njim ne velja pretiravati. Jetrom pa bo zelo dobrodošel.
 • Uživajte česen. Česen je v vsaki jetrni dieti reden »gost«, zato se ga seveda ne izogibajte. Je naravni antibiotik in zelo ugodno vpliva na razstrupljanje jeter.
 • Pripravite si regratovo solato. Regrat je zelo priljubljen na naših mizah kot solata z jajci. Ali ste vedeli, da je zelo bogat z mikro hranili, korenina pa pomaga povečati proizvodnjo žolča, ki je pomemben za odstranjevanje toksinov iz jeter?

Torej, ko boste opazili, da se vam okoli trebuha nabira preveč maščobe ali boste začutili bolečino desno pod rebri, vključite alarm za jetra. Z naravnimi pripravki si skušajte pomagati sami, nikar pa ne odlašajte z obiskom zdravnika, če bodo težave postale prehude. Morda zgolj jetrna dieta v vašem primeru ne bo dovolj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja