Ketonska dieta

Ketonska dieta z nizkim vnosom OH

Če berete ta članek, potem ste verjetno prebrali že na desetine člankov, ki govorijo o zdravi prehrani, boju zoper prekomerno telesno težo in dietah. Ketonska dieta je v zadnjem času povsem pri vrhu tistih, za katere obstaja največ zanimanja.

Je stalnica pogovorov v telovadnicah, med prijatelji, poleg tega je pri samem vrhu tudi po iskanjih na spletu. Keto dieta, kot ji tudi pravimo, je precej zahtevna, kar se tiče spremembe ustaljenih prehranskih navad, a rezultati govorijo sami zase. Ampak kaj je tisto, kar to dieto dela tako zanimivo?

Ketonska prehrana = hitra izguba odvečnih kilogramov

Bistvo ketonske diete je uživanje hrane z izredno majhnim deležem ogljikovih hidratov. Zaželeno je, da posameznik zaužije največ maščob, beljakovin pa ravno toliko, kot jih nujno potrebuje, in zelo malo ogljikovih hidratov. Še te pa je najbolje zaužiti iz zelenolistne zelenjave.

Hujšanje oziroma izguba odvečnih kilogramov s pomočjo keto diete je eno najhitrejših. Ta vrsta diete dobesedno prisili telo, da porablja zaloge maščobe namesto ogljikovih hidratov.

Kako je videti ketonska dieta – jedilnik?

Verjetno se sprašujete kaj jesti pri keto dieti. Prehranski strokovnjaki, ki jim keto dieta ni tuja, vedo povedati, da je potrebno posegati predvsem po kvalitetnih živilih. Kar logično, ko pomislite, kako malo beljakovin boste zaužili. Torej morajo biti te vsaj kvalitetne (jajca, meso, mastne ribe).

Ketonska dieta za začetnike bo videti nekako takole: naravni vir maščob iz mastnega mesa ali rib, pripravljen na kakovostnem rastlinskem olju, avokado in nekaj zelenolistne zelenjave. Tudi maslo bo dobrodošlo in npr. kakšno jajce za zajtrk.

Ketonska prehrana sloni na sila majhnem vnosu ogljikovih hidratov. Naj bo to vaša mantra. Veliko kakovostnih maščob, super malo ogljikovih hidratov in nujni delež beljakovin.

Sadje ni na vrhu seznama ketonske diete

Ker je sadje bogato z ogljikovimi hidrati, seveda ne bo najbolj dobrodošlo, če se boste lotili keto diete. Kljub vsemu pa boste lahko v omejenih količinah posegli po jagodičevju. Dobrodošli bodo tudi oreščki, ki so bogati po vsebnosti maščob in imajo malo ogljikovih hidratov. Poleg tega, da so zelo zdravi, preprečujejo bolezni srca in ožilja, blagodejno pa delujejo še na občutek sitosti.

Tudi škrobu se boste morali v največji meri odpovedati. Torej kruh, riž, krompir, … nasvidenje. Na seznam prepovedanih živil dodajte še pitje sladkih pijač in alkohol, pa boste na dobri poti do hitrega zmanjšanja prekomerne telesne teže.

Recept dneva s keto dieto

Ker se zjutraj vedno mudi, bo prav prišel tudi zelo hiter recept za zajtrk, ki ustreza prehranjevanju po ketonski dieti. Pečena ali umešana jajca, slanina, malce sira in polovica avokada. Se sploh ne sliši slabo, ne? Poleg lahko dodate še nekaj zelenolistne zelenjave.

Keto dieta - jajca, avokado, slanina in sir
Načinov, kako pripraviti jajca, slanino, avokado in sir, je vsekakor več kot dovolj.

Za kosilo si privoščite mešano solato, dodajte na trakce narezane piščančje meso, popečeno na kokosovem olju, ali pa zamenjajte s trdo kuhanim jajcem in popečeno slanino.

Za večerjo uporabite zrezek od prejšnjega dne ali pa si privoščite lososa ter popražen brstični ohrovt.

Kako hitro bodo vidni rezultati keto diete?

Najboljša stvar ketonske diete je, da so rezultati dejansko vidni precej hitro. Sprva seveda na račun izgubljene tekočine iz telesa, a kmalu tudi kot posledica porabe odvečnih kilogramov. Najbolj pomembno je, da se striktno držite navodil pri ketonski dieti. Veliko ljudi namreč obupa nad ubornim seznamom živil in se vrne na stara pota, kar pa hitro povrne tudi vse izgubljene kilograme.

Pomembno je, da se o sami dieti čim bolje izobrazite, preberete dovolj literature in se po potrebi posvetujete s strokovnjakom za prehrano. Te boste večinoma našli v vseh boljših fitnesih, sicer pa se obrnite po ustrezne informacije na splet.

Stranski učinki ketonske diete

V posameznih primerih ima omenjena dieta tudi stranske učinke. Gre za glavobol, razdražljivost, omotico in utrujenost, ki so vsi po vrsti večinoma posledica prehitrega odvzema ogljikovih hidratov. V tem primeru je dobro, če ogljikove hidrate telesu odvzemate postopoma, ne pozabite pa piti dovolj vode.

Ketonska dieta vsekakor ni primerna za diabetike. V primeru, da bolehate za to boleznijo se pred pričetkom katere koli diete posvetujte s svojim zdravnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja