Maščoba okoli trebuha

Kako izgubiti maščobo, ki se nabira okoli trebuha?

Hiter tempo življenja, neredna in nepravilna prehrana ter premalo gibanja so porok za težave, ko je govora o prekomerni telesni teži. Hujšanje je tako ena popularnejših in kar stalna tema, ki je praktično vsak dan na meniju marsikoga. Je pa dejstvo, da bo potrebno na ta meni postaviti še kaj drugega kot le pogovor.

Težave s prekomerno težo so od posameznika do posameznika drugačne. Nekateri tarnajo nad preveč kilogrami po celem telesu, drugi imajo težave s stegni ali zadnjico, tretji pa z maščobo, ki se nabere okoli trebuha. Ta je še posebej nadležna in je tegoba tako močnejših kot tudi na videz bolj vitkih.

Zakaj se nabira maščoba okoli trebuha?

Morda tega niste vedeli, ampak nabiranje maščobe na predelu okoli trebuha je še posebej nevarno. Okoli trebuha se nahajata namreč dve vrsti maščob. Ena je tista, ki vam zakriva trebušne mišice, tako imenovana podkožna maščoba. Druga pa je visceralna maščoba, ki obdaja vaše notranje organe.

Prav ta druga maščoba je nevarnejša za vaše zdravje in povzroča višje tveganje za nastanek mnogih bolezni. Temu se boste seveda želeli ogniti na vsak način, zato vam bodo v pomoč spodnji nasveti o tem, kako se znebiti nabrane maščobe okoli trebuha.

Maščoba na trebuhu
Maščoba na trebuhu lahko predstavlja tveganje za razvoj različnih bolezni.

Izognite se stresu! Ta namreč vpliva na povišan kortizol, ki povzroča težave s spanjem. Kot vemo, se med spanjem v telesu odvijajo sila pomembni procesi, ki na koncu vplivajo tako na absorpcijo hranil kot tudi na razporejanje maščob in na samo telesno težo.

Jedilnik za zmanjšanje maščob okoli trebuha?

Hitre rešitve za to težavo ni. Ni čarobnih tabletk ali praškov, potrebno bo urediti prehrano in to podpreti še s primerno vadbo. Pa se posvetimo najprej prehrani. Preden se lotimo naštevanja, kaj vse je dobro vtakniti v usta za zdravje, vam zaupamo en majhen trik, ki deluje. Vsak dan zaužijte dve žlici kisa, ki bo s svojo ocetno kislino poskrbel za hitrejše porabljanje odvečne maščobe.

V prvem koraku vsekakor omejite uživanje belega kruha, testenin, sladkarij in alkohola. Če želite manj maščobnih oblog okoli trebuha, na jedilnik uvrstite ribe, mlečne izdelke, jajca in vse vrste zelenjave. Na hitrejšo izgubo maščobnih oblog bo pozitivno vplivalo tudi redno pitje zelenega čaja. Zeleni čaj namreč izboljšuje prekrvavitev in s tem delovanje možganov ter vseh ostalih organov, s čimer pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Vadba za izgubo maščobe okoli trebuha

Če ste na tem mestu pričakovali, da vam bomo servirali sličice natančnih vaj za vadbo, s katerimi se boste znebili pivskega trebuha, vas čaka majhno presenečenje. To pa nikakor ni negativno. Veseli spoznanje, da so najboljše vaje za izgubo maščevja, nabranega okrog trebuha, tudi precej prijetne: hitra hoja, tek, plavanje, intenzivno kolesarjenje, … skratka vse, kar vam bo pomagalo dvigniti srčni utrip.

Tek proti maščobi okoli trebuha
Z rednim tekom ali drugimi aktivnostmi se bo maščoba okoli trebuha počasi začela topiti.

To je idealen recept za to, kako izgubiti maščobo in se ob tem dobro zabavati. Prav povišan srčni utrip je namreč najboljši recept za porabo odvečne maščobe. Moški bodo nežnejšemu spolu verjetno hiteli razlagati, da se utrip močno dvigne tudi pri posteljnih aktivnostih, kar seveda ni daleč od resnice.

Imejte v mislih le, da katerekoli vadbe se boste lotili, naj bo intenzivna. Ne boste kaj dosti postorili, če se boste zaspano vozili s kolesom po mestu. Namesto tega bo bolje, če boste zavili kam na podeželje in v kakšen hrib. Ne skrbite, če nimate dovolj kondicije. Prav vsak napor bo na začetku dobrodošel, pa čeprav sprva le hitrejša vožnja po ravnem.

Če boste vztrajni, rezultat ne bo izostal

Če boste pridni in se redno ukvarjali s fizičnimi aktivnostmi, boste dvignili tudi nivo svoje telesne pripravljenosti. To boste zlahka opazili tako, da se ne boste več enako hitro utrudili in boste za višji utrip srca potrebovali več akcije. Tako boste vedeli, da ste vsekakor na pravi poti do boljšega počutja in zdravja ter do manj maščob okoli trebuha.

Še nasvet: ko se boste lotili »priljubljenih« trebušnjakov, ne ponavljajte v nedogled ene in iste vaje. Za trening trebušnih mišic obstaja kup različnih vaj, ki so tudi potrebne, saj so trebušne mišice razporejene tako, da niso vedno vse aktivne ob enakih gibih. Če želite aktivirati vse, boste morali poleg običajnih trebušnjakov izvajati še vaje, kot so:

  • Dvig trupa pri iztegnjenih nogah v zrak.
  • Leže na hrbtu, iztegnjene roke nazaj in izmenično dvigovanje nog. Leva, desna, …
  • Hitra izmenjava korakov na vseh štirih, podobno kot bi plezali v hrib.

Zdaj veste, kako izgubiti maščobo okoli trebuha. Čas je, da stvari vzamete v svoje roke in začnete delati na sebi. S kombinacijo pravilne prehrane in rednega gibanja vam bo vsekakor uspelo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja