Sadna dieta

Kako poteka sadna dieta?

Ena izmed bolj popularnih diet je sadna dieta, kjer lahko uživamo le sveže, se pravi surovo sadje. To je primerna oblika postenja tudi za začetnike. Ker sami izbiramo sadje, ki ga bomo jedli, lahko tako ustrežemo svojemu okusu in ustvarimo svojstveno prehranjevalno rutino.

Sadna dieta bo, tako kot katerakoli druga oblika postenja, v vašem organizmu ustvarila pozitivno okolje in poskrbela, da se bo vaše telo dobro prečistilo. To pomeni, da se bodo odplaknili tudi strupi, ki so bili shranjeni v različnih tkivih in organih.

A takšno razstrupljanje telesa in obenem izgubljanje odvečnih kilogramov se ne bo zgodilo brez nekaterih negativnih spremljevalcev, ki bodo spominjali na prve znake gripe. Lahko boste dobili glavobol, drisko, boleče grlo, izcedek iz nosu ter se na splošno počutili slabše. A vse to je povsem normalno, zato se zaradi tega ne obremenjujte preveč. Vztrajajte, saj bodo ti simptomi minili. Zavedati se namreč morate, da sadna dieta vaše telo zdravi.

V nadaljevanju vam predstavljamo dve vrsti sadne diete.

Hujšanje z le eno vrsto sadja

Pri takšni dieti se odločite le za eno vrsto sadja. Vaše telo bodo najbolj prečistili citrusi, grozdje ali jabolka. Poleg tega lahko posežete tudi po papaji, slivah, mangu in podobnem.

Dieta z jabolki

Morda so še najbolj praktična jabolka, ki jih lahko narežete ali pa tudi ne. Sadna dieta z jabolki je prav tako odlična zato, ker ta vrsta sadja vsebuje veliko vlaknin, poleg tega pa so jabolka zelo okusna. Na ta način se lahko postite tudi več dni (7 do 10 ali celo še več), za začetnike pa predlagamo enodnevno dieto, ob kateri se boste veliko naučili o svojem telesu.

Sadna dieta z več vrstami sadja

Pri tej vrsti diete pa lahko uživate različne vrste sadja, paziti morate le na to, da jeste surovo sadje. Izbirate lahko torej med različnim sadjem, kot so grozdje, jabolka, mango, banane, citrusi, melone in druge vrste sadja, ki so vam pri srcu. Pri tem pa si vseeno zapomnite, da vas bodo najbolj očistila prav jabolka, grozdje in citrusi, kar smo v članku že omenili. Po drugi strani pa na primer banane vsebujejo veliko škroba in nimajo tako velikega prečiščevalnega učinka.

Čeprav je sadna dieta z različnimi vrstami sadja nekako najbolj priljubljena, pa veliko ljudi ugotavlja, da se različne vrste sadja skupaj ne prebavljajo ravno najbolje. To še posebej velja za kislo sadje v kombinaciji s sladkim sadjem. Tudi melone se ne prebavljajo dobro v kombinaciji z drugim sadjem. Zato vam priporočamo, da melone in citruse jeste posebej.

Količina zaužitega sadja pri sadni dieti

Na dan naj bi pojedli 1 kg sadja, ki ga porazdelite na 3 do 5 obrokov. Nikar se ne prenajedajte: jejte počasi, saj boste na ta način pravočasno opazili, kdaj boste postali siti.
Želimo vam uspešno hujšanje ter prečiščevanje telesa s sadno dieto!